מאפה פילו וגבינה – לשבועות (ולא רק)

20150428_184803

שבועות הוא החג שמחכים לו במשפחה שלנו כל השנה. חוץ מאבא שלי, אף אחת מאיתנו לא חובבת גדולה של בשר (ואחת אפילו צמחונית אדוקה), ושבועות זו ההזדמנות לחגוג עם המ-ון מאפים ופשטידות מפנקים ומושחתים.

בכל שנה, ברגע שהיתה מתפרסמת חוברת המתכונים של "תנובה" ו"על השולחן", היינו (אמא שלי, אני ושתי האחיות שלי) עוברות עליה ביסודיות, כל אחת בנפרד, מסמנות בקפידה מתכונים נחשקים, ולבסוף אחרי דיונים היו מתקבלות ההחלטות הרות הגורל- איזה מתכונים יכנסו לארוחות החג (זו שבערב החג, וזו שלמחרת, לכל אחת הוכנו דברים שונים ומושקעים).

בכל שנה הייו נבחרים מתכונים חדשים שעוד לא ניסינו, אבל עם השנים קיבלו כמה מתכונים שווים במיוחד מקום קבוע של כבוד (טארטלטים של בצק פילו עם בצל מקורמל פטריות וקממבר, טארט גבינת עיזים ועשבי תיבול, קנלוני חצילים מושקע במיוחד, מאפה פילו גבינות ותרד, להמשיך?..) אח"כ היו מתחילות הקניות לחג (כן, כמו השגעת שיש בבתים אחרים לקראת פסח או ראש השנה), אמא שלי היתה כותבת תוכנית מפורטת לפעולה שנפרסה על פני איזה שלושה ימים, ואז – למטבח. שעות ארוכות של השקעה והכנה (תודה אמא! 3>) יצרו שתי ארוחות פאר שמחכים להן כל השנה. עם השנים גם אנחנו הצטרפנו למטבח וזה נהייה מין בילוי בנות כזה במטבח, עם יין ומוזיקה, בניצוחן של אמא שלי ואיילה אחותי. בשנים האחרונות החגיגה הורחבה וגם הסבים והדודים והדודות הצטרפו לארוחת הפולחן הזו (וככה אנחנו זוכים בעוד כמה מנות מוצלחות במיוחד, כי יש עוד אופות מוכשרות במשפחה).

אחרי החג, המקרר והמקפיא מתמלאים שאריות משובחות מכל האושר הזה, ככה שאפשר להמשיך וליהנות מארוחות שחיתות עוד קצת…

דווקא באגף הקינוחים, אגב, בשונה לגמרי מכל יום אחר בשנה, אנחנו דבקים במתכון אחד פשוט ומעולה של הדודה שלי לעוגת גבינה, וזהו, כל שאר תשומת הלב מופנית לארוחה עצמה.

היום כבר מצטרפים לרשימות מתכונים מבלוגים אהובים ומרחבי הרשת, ואפילו כמה מתכונים שחיברנו בעצמנו (יש שתי בלוגריות במשפחה כידוע..). כמה מהם תוכלו למצוא כאן למטה.

וקצת בשונה מכל ההקדמה הזו… מתכון סופר-פשוט – מבחינת המרכיבים וגם ההכנה, לא מפונפן, אבל כשהוא יוצא מהתנור אי אפשר לעמוד בפניו. אפשר לשדרג אותו עם כלמיני תוספות או גבינות עזות טעם, אבל בעיני הוא הכי כיפי כמו שהוא.  יכול לסגור לכם פינה לארוחת החג, או להיות מעולה לניצול זנבות גבינות שנשארו אחרי החג, ואח"כ- גם סתם לארוחת ערב באמצע השבוע. הכי כיף.

20150428_175038

את המתכון אמא שלי קיבלה מבחורה מקסימה שפגשה במהלך טיול במלטה לפני כמה שנים, ומאז הוא הפתרון האולטימטיבי אצלנו בכל פעם שרוצים משהו ממש טעים וממש מהיר וקל להכנה (וכן, גם לארוחת שבועות הוא מצטרף).

מאפה פילו וגבינות

חבילת בצק פילו (יש להפשיר את הבצק- לילה מראש במקרר, או שעתיים מחוץ למקרר).

לבלילה:

3 ביצים
1/3 כוס שמן (אפשר קצת פחות, שמן זית או שמן רגיל לבחירתכם)

3/4 כוס חלב

מעט מלח, פלפל, מעט אגוז מוסקט (לא חובה)

 

גבינות- גבינה צהובה (מהסוג החביב עליכם) 150-200 גר', רצוי מגוררת

גבינה מלוחה/פטה (או אחרת שאתם אוהבים) 100-150 גר', מפוררת /חתוכה לקוביות קטנות

הכנה:

בתבנית פיירקס או קרמיקה מסדרים שכבה ראשונה של בצק פילו- שימו לב כמה זה קל וכיף: פשוט לוקחים עלה של פילו (לש משנה אם הוא נקרע), מקווצ'צ'ים אותו כמו שמקמטים נייר שמשליכים לפח- ושמים בתבנית. מסדרים איזה שישה כאלה אחד ליד השני, לא דחוסים מאוד, כך שיכסו את תחתית התבנית.

טורפים את חומרי הבלילה (ביצים, חלב, שמן, מלח-פלפל), שופכים כמחצית ממנה על עלי הפילו המקווצ'צ'ים .

מפזרים מעל כמחצית מהגבינות.

מסדרים מעל עוד שכבת עלי פילו (מקווצ'צ'ים כן?) ,

מפזרים עליה את הגבינות שנותרו

ושופכים מעל הכל את הבלילה שנותרה.

20150428_175122

שולחים לתנור – אופים ב-180 מעלות כחצי שעה, עד שמזהיב יפה והריח מעו-לה.

מגישים חם.

20150428_184759

*לגבי כמות הגבינות- שימו כמה שאתם אוהבים. אני אוהבת לשים מעט מהגבינה המלוחה והרבה מהגבינה הצהובה.

*חבילות בצק פילו של חברות שונות מכילות כמות שונה של עלי בצק – אם יש לכם יותר מ-12-14 עלים כדאי להוסיף עוד ביצה ועוד קצת חלב לבלילה (או אם הביצים בגודל M או שסתם בא לכם שיהיה יותר עסיסי).

ממש כיף להכין את זה עם קטנטנים (שנהנים לקווצ'ץ את הבצק ולפזר את גבינה- אם הם לא מנשנשים את כולה בדרך…)

בתאבון

וחג שמח!!

20150428_184746

מחפשים עוד רעיונות לחג? הנה כמה מתכונים שווים שמתאימים גם לשבועות-

טארט בצל מקורמל, גבינת עיזים ורויאל גרוייר

פסטה בקרם תרד

מאפי בצק עם פטריות, רוקפור ואגוזים

מאפים אישיים של בצק עלים, קרם פיסטוקים, גבינת עיזים ופרי

עוגת גבינה ועוגיות שוקולד

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s