יום הולדת לי וקינוח הכי וניל שיש: Pot de Creme וניל עם רוטב טופי-וניל, קצפת וניל ועוגיות וניל פריכות

 

20150605_192155

התקופה הזו, של סוף מאי ותחילת יוני, זו התקופה האהובה עלי בשנה. מזג האוויר עדיין נעים, רגע לפני שנהיה חם מידי (טוב, חוץ מכמה ימי שרב פה ושם), מרגישים את חופשת הקיץ כבר מתקרבת, וכנראה שגם נשארה לי מהילדות הציפייה וההתרגשות הזו של הימים שלפני יום ההולדת שלי, שהופכת את התקופה הזו לכיפית במיוחד.

בד"כ בימי הולדת את העוגה אכלתי במסעדה, או שאחותי (זאת) פינקה אותי (ברוב המקרים בקרם ברולה, הבחירה המועדפת עלי) או שרון הפתיע עם עוגה מאחת הקונדיטוריות שהיו מתחת לבית שלנו בת"א. אף פעם לא הכנתי עוגה לכבוד עצמי. השנה דווקא החלטתי שמתחשק לי להכין לי משהו מפנק ושווה ליום ההולדת, וחוץ מזה, אחותי המפנקת כרגע מעבר לים, בשביל מסעדה צריך בייביסיטר, ומתחת לבית כבר אין קונדיטוריה ראויה לשמה… וזה הסתדר מצוין עם אתגר הוניל של "כחומר ביד הבלוגר",אז בכלל טוב :). וניל הוא הטעם המועדף עלי: קרם ברולה, פנקוטה, קרם פטיסייר- ינצחו ברוב המקרים הרבה קינוחים אחרים. אחרי התלבטויות אינספור, בחרתי להכין Pot de Creme, שזה קרם אפוי, קליל יותר מהקרם ברולה, במרקם רך וכיפי (ופחות ג'לטיני מהפלאן). כדי להוסיף עניין, הוספתי לו רוטב טופי-וניל, קצפת עם טאצ' וניל ועוגיות וניל מבצך פריך. השילוב של הכל יחד פשוט מעולה!

אני עפתי על עצמי עם איזה שלושה מקלות וניל, כי התחשק לי להשקיע, אבל בהחלט אפשר להחליף את חלקם בתמצית וניל מעולה (כתוב במתכון איפה). כל השלבים לא מסובכים להכנה, אבל אם מכינים הכל זה כן דורש התעסקות ולוקח קצת זמן. אפשר בהחלט לקצר- למשל להכין קרמבל במקום עוגיות. לא הייתי מוותרת עליהן לגמרי, וגם לא על רוטב הטופי – כמו שכתבתי, הם משתלבים לביס מושלם.


20150605_192129

קדימה, לעבודה:

 Pot de Creme וניל עם רוטב טופי-וניל, קצפת וניל ועוגיות וניל פריכות

Pot de Creme:

חומרים:

מיכל שמנת מתוקה (32%)

כוס חלב

מקל וניל

4 חלמונים

1/3 כוס סוכר

קורט מלח

הכנה:

מחממים תנור ל-150 מעלות.

בסיר קטן מביאים לרתיחה קצרצרה את השמנת המתוקה, החלב ומקל הוניל- אותו חוצים באמצע בסכין חדה ומרוקנים את הגרגרים לתוך הסיר (עם הקצה הלא-חד של הסכין). כמובן שגם את מקל הוניל מכניסים לסיר. ברגע שרותח, מכבים את האש ומניחים בצד ל10-15 דקות (אם נוצר קרום מסירים אותו). מוציאים את מקל הוניל.

בינתיים טורפים במרץ בקערה חסינת חום את החלמונים והסוכר. חשוב לטרוף היטב, עד שהתערובת הופכת לבהירה.

השוואת טמפרטורות: מוזגים כמות קטנה מהשמנת -וניל לקערה עם החלמונים, וטורפים במרץ, שלא יקרש. ממשיכים להוסיף את היתרה לחלמונים, קצת בכל פעם וטורפים היטב בין לבין, לאיחוד מלא. את הקצף שנוצר מסירים (הוא יוצר מרקם גרגירי אח"כ לקרם).

מוזגים את הבלילה לכלים אישיים. מניחים בתבנית, וממלאים אותה במים רותחים (עד כמחצית מגובה הבלילה שבכלים הקטנים). מכסים בנייר אלומיניום את התבנית כולה (עם הכלים שבתוכה), ובזהירות רבה מעבירים לתנור. אופים כ-45-55 דקות, עד שהקרם רוטט במרכז (אך לא נוזלי לחלוטין, רואים את זה מיד כשמזיזים מעט את הכלים בעדינות). כמובן בודקים עוד לפני הזמן המצוין.

מצננים, ולאחר מכן מעבירים למקרר, ל5 שעות לפחות. (מודה שלא התאפקנו וטעמנו גם לפני הקירור, היה מעולה, אבל אחרי הקירור מתקבל המרקם הנכון והטעמים מתחזקים).

*כאן אין מצב לוותר על מקל הוניל, זה מה שעושה את כל הטעם.

רוטב טופי-וניל:

חומרים:

1/2 כוס סוכר לבן

1/3 כוס שמנת מתוקה

מקל וניל

הכנה:

מביאים לסף רתיחה את השמנת עם מקל הוניל (שכמו קודם, חרצנו ורוקנו את הגרגירים לתוך הסיר). שמים בצד להתקרר מעט.

בינתיים, בסיר עם תחתית רחבה (או מחבת כבדה) שמים את הסוכר. על אש בינונית נותנים לו להינמס, מטלטלים את הסיר מידי פעם (לא מערבבים).

עכשיו השלב להיות זהירים ולשים לב: כאשר הסוכר נמס לגמרי ומתחיל לקבל צבע ענברי נוסיף את השמנת המתוקה- מעט, נערבב היטב ונוסיף את השאר. שימו לב- זה מבעבע ממש וזה רותח בטירוף! אני מאז ומתמיד פחדתי להתעסק עם דברים מבעבעים ורותחים, אז אני עובדת עם כפפות מטבח על הידיים ועם כף עץ ארוכה שמונעת ממני קרבה יתרה לסיר… מה שבטוח, עובדים בזהירות. וגם נזהרים שהסוכר לא ישרף- אם הוא מתחיל להתכהות הוא מקבל טעם מר לא נעים. אחרי שהוספנו את כל השמנת מערבבים היטב, נותנים להתבשל טיפונת על אש נמוכה, מכבים את האש וממשיכים לערבב לקבלת רוטב חלק. מוציאים את מקל הוניל (אפשר כאן במקום מקל וניל והוסיף תמצית וניל טובה, כפית וחצי בערך, בשלב של המסת הסוכר).

הרוטב מתמצק כשהוא מצטנן, כשנרצה למזוג ממנו נוכל לחמם אותו שוב לזמן קצרצר על האש והוא יהיה נוזלי שוב.

עוגיות וניל:

מבוסס על המתכון לעוגיות סמיילי של קרין גורן, עם שינויים שלי. בצק נוח לעבודה שלא מצריך קירור לפני החיתוך והאפייה, והעוגיות טעימות מאוד. הכמות של העוגיות מניבה כ-30-40 עוגיות, זה כמובן הרבה יותר ממה שצריך למתכון, אבל תמיד כיף שיש עוגיות שוות בבית 🙂

כאמור, אם רוצים לקצר אפשר להכין קרמבל, ואז אפשר גם להכין כמות קטנה יותר וגם לחסוך את זמן ההתעסקות של הרידוד החיתוך והכל.

חומרים:

2/3 כוס סוכר

1/3 2 כוסות קמח

200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות

ביצה

2 כפיות תמצית וניל טובה+גרגרים מחצי מקל וניל (הגרגרים מנקדים את העוגיות ונותנים שיק מגניב, אבל אפשר להשמיט כאן את המקל ולהשתמש רק בתמצית)

הכנה:

מחממים תנור ל-160 מעלות. במעבד מזון מעבדים את הסוכר, הקמח והחמאה, עד שמתקבלים פירורים. מוסיפים את הוניל והביצה ומעבדים קצרות רק עד שמתחיל להתגבש טיפונת לבצק. מעבירים לנייר אפייה מקומח מעט, מרדדים וקורצים עוגיות. אופים כ-20 דקות (תלוי בתנור שלכם, היזהרו שלא ישרף).

קצפת וניל:

חומרים:

מה שנשאר ממיכל השמנת המתוקה שהשתמשנו לרוטב הטופי (בערך 2/3 כוס)

2 כפיות תמצית וניל טובה

אופציונלי- גרגרים מחצי מקל וניל

הכנה:

מקציפים את השמנת המתוקה עם תמצית הוניל (והגרגירים ממקל הוניל, אם רוצים) לקצפת יציבה.

 

*דובדבנים טריים לקישוט.

הרכבת המנה:

שמים תלולית של קצפת בכל צנצנת קרם וניל אפוי (עם כפית, או אם אתם רוצים מראה ממש מהוקצע- מזלפים). מטפטפים מעל מרוטב הטופי-וניל, מוסיפים עוגיה ומקשטים כל מנה בדובדבן טרי.

טובלים את העוגיה בקרם ואוכלים הכל יחד.

בתאבון 🙂

20150605_190850

מאחלת לעצמי שתהיה לי שנה מלאת אהבה, שאוכל ליהנות ממה שיש לי (ויש לי המון) וגם להתקדם לעבר הגשמת החלומות שלי. ולא להפסיק לחלום…

20150605_191323

עוד מתכוני וניל מעניינים ומקוריים תוכלו למצוא כאן , וממש ממש כדאי לכם לנסות את לימונדת הוניל והג'ינג'ר המושלמת של אחותי המוכשרת!

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s