חלה

חלה

 חלה זה אחד הדברים האהובים עלי בעולם. הריח, הרכות, זכרונות של חלת השבת מגן הילדים, ששנים אח"כ אחותי הקטנה היתה מביאה לי טעימות ממנה, מהגן בו עבדה בקיבוץ. יש משהו בחלה שאופים בבית שחלה קנויה מתקשה להתחרות בו, למשל הריח שמתפשט בבית, בהתחלה ריח עדין של שמרים בזמן ההתפחה, ואח"כ הריח המדהים של האפייה. ואני גם אוהבת מאוד את המשחק בבצק, הלישה, קליעת הצמה…

אז הנה מתכון מעולה ופשוט שתמיד מצליח, של אורי שפט ממאפיית "לחמים", שפורסם ב"וואלה אוכל". החלה יוצאת מדהים. המתכון ממש מוצלח וקל להכנה, כתוב במפורט ובבהירות, וזמני ההתפחה ממש סבירים מה שהופך את הכנת החלה בבית לעוד יותר אפשרית ופחות התעסקות (ולכן המתכון כאן). עם הערות ושינויים קטנים שלי מניסיוני (מופיע בהערות סוגריים, בכתב אלכסוני).
יאללה לעבודה:

מרכיבים :

  • 800 גרם קמח חיטה לבן מנופה (6 כוסות)
  • 60 גרם שמן / חמאה מומסת  (רבע כוס במקור, אני אוהבת להוסיף מעט יותר, עד חצי כוס, לעסיסיות)
  • 2 ביצים
  • 320 גרם מי ברז (1.5 כוסות, מומלץ להתחיל מ-3/4 כוס ולהוסיף בהדרגה, לא תמיד צריך את כל הכמות!)
  • 80 גרם סוכר (6 כפות)
  • 30 גרם שמרים טריים ( 3 כפות) (/ אושקית שמרים יבשים 11 גר')
  • 12 גרם מלח (1 כף מחוקה)

אפשרויות לציפוי: ביצה טרופה, שומשום, פרג.

אופן ההכנה:

1. יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים. (אני בד"כ מדלגת על שלב זה ומערבבת את השמרים היבשים עם הקמח. התססת השמרים במים אמורה לזרז את ההתפחה אבל המתכון עובד גם בלעדיה)

2. מוסיפים לפי הסדר: קמח, ביצים, סוכר, מלח ושמן. בעזרת וו הלישה (או בידיים- אני אוהבת ללוש בידיים), לשים במהירות נמוכה 4 דקות, לאיחוד החומרים.

3. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד 5 דקות, לקבלת בצק גמיש. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות ומגלגלים לכדור (או פשוט משאירים כגוש כדורי בקערה בה לשנו…).

4. מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 40 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו (לזירוז התפיחה בחורף אפשר להכניס את קערת הבצק המכוסה מתחת לפוך או לפליז! בקיץ מספיק חם בחוץ גם ככה ואין צורך בעזרים).

5. מחלקים את הבצק (אפשר בעזרת סכין) ל-3 חלקים, מחלקים שוב ל-3 חלקים ומגלגלים כל חלק לגליל באורך 25 ס"מ. (לא חייבים לדייק באורכים.. אגב לטעמי 3 חלות יוצאות קצת קטנות, אני עושה 2, או אחת וכמה לחמניות קשר קטנות, שאח"כ אפשר להקפיא ולשלוף כשמתחשק משהו טעים).

6. קולעים כל שלושה גלילים לצמה, בדומה לקליעת צמה בשיער.

7. מניחים את שלוש החלות הקלועות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ-35 דקות. כ-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-220 מעלות (אצלי התנור חזק, וחום כזה שורף אותן. מספיק 200 מעלות). החלות מוכנות לאפייה כשנפחן מכפיל את עצמו והן עומדות במבחן האצבע.

8. מבחן האצבע- כדי לדעת אם הבצק הגיע לתפיחה אידיאלית, לוחצים בעדינות על הכיכר עם קצה האצבע. אם השקע שנוצר בבצק חוזר ומצטמצם באיטיות, הלחם מוכן לאפייה. אם הבצק עדיין "קופצני" למגע וחוזר במהירות למצבו הקודם, יש לתת לו עוד זמן תפיחה ואם לא חוזר בכלל למצבו טרם המגע, התפחנו אותו יותר מדי.

9. מורחים בעדינות כל חלה בביצה טרופה ומצפים בנדיבות בשומשום ובפרג.

10. אופים כ-25 דקות בתנור שחומם מראש עד לקבלת גוון זהוב. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת (מבחינת זמן האפייה, אצלי כאמור התנור חזק והחלות מוכנות תוך 15-18 דק', כדאי להשגיח עד שמגלים את הזמן הנכון לתנור שלכם. אפשר לנעוץ סכין או לפתוח מעט את החלה באמצע בזמן האפייה כדי לוודא אם נאפתה מבפנים. זמן אפייה ארוך מידי יביא לחלה קצת יבשה, אני מעדיפה את שלי מעט "בצקית" ורכה ולכן מעדיפה לאפות טיפ-טיפה פחות).

שבת שלום 🙂

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s